Partnereink

Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz):

 

A MaVíz a magyarországi víz- és csatorna szolgáltató szervezetek valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Magyarországon működési engedéllyel rendelkező 41 víziközmű-szolgáltatóból 38 a Szövetség tagja, amely szolgáltatók a magyarországi víziközmű-szolgáltatás több mint 95%-át lefedik. A MAVÍZ legfőbb célja válaszokat adni arra a kérdésre, hogy milyen módon biztosítható a lakosság számára az eddiginél is magasabb színvonalú ivóvíz– és szennyvízszolgáltatás. Tevékenységükbe a tagszervezetek igényeinek és elvárásaink kiszolgálása mellett jelentős szerepet tölt be az ivóvízzel kapcsolatos lakossági tájékoztató kampányok szervezése.

A Parányi Plasztiktalány projektet értékes adatokkal, vizsgálati eredményekkel, a szakértői tanácsokkal segítik.


Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF):

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a belügyminiszter által irányított, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. Az OVF működése az ország egész területére kiterjed, szakembergárdájának jelentős részét az egyes vízügyi szakmák képviselői és a vízügyi projektek lebonyolítását ellátó projektiroda munkatársai adják a mérnöktől és a hidrológustól kezdve a közgazdászon át az informatikusig. 

Az OVF feladatköre rendkívül szertágazó a vízkár-, aszálykár-elhártástól az árvíz- és belvízvédelmen, a vízhasznosításon és a vízminőségvédelmen keresztül egészen a vízrendezésig vagy a folyó- és tógazdálkodásig.

A PPT projekt munkáját a mintavételi helyszínek kijelölésével, szakmai tanácsokkal és rendkívül fontos információkkal is segítik.


PET Kupa:

 

A PET Kupa azért jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy más néven PET palack áradat. A szennyezés hatalmas méreteket ölt, a kezdeményezés megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót. A PET Kupa az első, és talán az egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen.

A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. Ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében. A PET Kupa legismertebb eseményét, a PET-hajók versenyét olyan járművekkel bonyolítják le, amelyek úszóképességét teljes egészében a Tiszából kifogott vagy az ártéren begyűjtött, újrahasznosított PET palackok adják.

A PET Kupa segített az Eurofins csapatának az első tiszai mikroműanyag-mintavétel lebonyolításakor, a Parányi Plasztiktalány projektet pedig szaktudásukkal, kommunikációs tapasztalatukkal, fényképek és videók készítésével segítik.


Csodák Palotája:

 

A Csodák Palotája Magyarország első interaktív tudományos játéktere, amely 22 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa Óbudán egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, 8 tematikus egység, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 3-5 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat.

A Csodák Palotája éveken keresztül partnere volt az Eurofins Analytical Services Hungary-nek: együtt bonyolították le többek között a Laborkaland kémiaverseny döntőjét, és számos közös kiállítást és tudománynépszerűsítő, környezetvédelmi kampányt is, például a Peti és Petra elnevezésű, iskolásoknak szóló országos rajzversenyt.

A CSOPA a Parányi Plasztiktalány projektben is fontos szerepet játszik: a tudomány terjesztésében és népszerűsítésben szerzett tapasztalatainak átadása mellett helyet biztosít a projekt eredményeinek bemutatására, amelyet így több tízezer fiatal ismerhet meg, amikor ellátogat az óbudai tudományos játéktérbe.